EN FR DE NL

Fietsen op de oude spoorwegen (RAVeL). 

Allereerst wat informatie over de RAVeL routes. 

RAVeL Netwerk (Réseau Autonome de Voies Lentes): 

Het volledige net, is een netwerk van "trage wegen" die voorbehouden zijn voor niet gemotoriseerd verkeer zoals ruiters wandelaars, skaters en fietsers. Men gebruikt hiervoor jaagpaden en voormalige tram- en treinbeddingen. In haar eindstadium zal dit net ongeveer 2000 km "trage wegen" omvatten waarvan ongeveer 1000 km op voormalige spoorwegen. De trajecten doorkruisen Wallonië en verbinden de grote steden met elkaar. 

RAVel routes in de buurt van de camping. 

Het dichtstbijzijnde punt waar u de RAVeL kunt vinden ligt 3 kilometer van de camping. Vanaf dit punt kunt u noordwaarts naar Aachen (Aken) rijden en zuidwaarts naar Weismes.

Net voorbij Weywertz kunt u er ook voor kiezen de Ravel 45A op te gaan. U komt dan langs Bütgenbach, het stuwmeer van Bütgenbach, Büllingen, Honsfeld. Bij Losheim gaat u de Duitse grens over. Hier begint het Kyll-fietspad, tot Jünkerath over de oude geasfalteerde spoorbedding, daarna naar Trier over gewone wegen. (totaal 122km)

In Weismes kunt u 2 kanten uit. Als eerste zuidwaarts naar St-Vith, Prüm(D) en Troisvierges(Lux). Als tweede westwaarts naar Malmedy, Stavelot en Troisponts. Vanaf Stavelot kunt u ook nog naar Spa fietsen via Hockai. 

Op enkele kleine stukjes na rijdt u over fietspaden met een maximaal stijging percentage van anderhalf tot 2 procent. Omdat in de loop der jaren bruggen verdwenen zijn en op sommige plaatsen bouwwerken op de oude spoorbaan zijn gebouwd, kom je onderweg een paar kleine omleidingen tegen met korte steilere hellingen. De hierboven getoonde Ravel routes zijn geasfalteerd.

Vanaf de camping is het ook mogelijk om rechtstreeks naar Weismes, Malmedy of Hockai te fietsen of natuurlijk vanaf deze plaatsen terug te fietsen naar de camping. U maakt dan gebruik van het openbare wegennet. Deze wegen zijn helaas niet voorzien van een separaat fietspad. Ook kunt u hellingen tegen komen tot 10 procent. Leuk om naar beneden te gaan maar alleen geschikt voor de getrainde fietser met voldoende versnellingen om weer boven te komen. 

Hieronder vindt u een Garmin GPS Database bestand met daarin de diverse “Spoorlijnen” en verbindings routes. Verder vindt u een bestand (niet helmaal compleet) wat gebruikt kan worden met Google Earth. 

Garmin bestand:                    Ravelroutes La Plage.gbd       Google Earth bestand:           Ravelroutes La Plage.kmz

Let op! Een waarschuwing is hier op zijn plaats. De tracks die hier gebruikt zijn, zijn afkomstig van bestanden die ik op internet gedownload heb. Ik kan dus niet garanderen dat de tracks volledig juist zijn. Ook is mij opgevallen dat er behoorlijke verschillen bestaan tussen de beschikbare kaarten. Paden die op de ene kaart wel aanwezig zijn, kan je op een andere niet terug vinden. Ook willen de paden nog wel eens op een andere plek liggen dan dat de GPS-routes ze aan geven. Ik heb hier kaarten van Garmin en kaarten van OpenFietsMap Benelux gebruikt om de routes te controleren voor zo ver het mogelijk was. Camping La Plage SPRL kan geen verantwoordelijkheid nemen voor fouten of schade die ontstaan tijdens het fietsen van deze routes. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen welzijn.

Veel rijplezier

Heeft u iets te melden over de voorgestelde routes, dan wel een route die hier nog niet vermeld is, stuur dan een email aan

activiteiten@Campinglaplage.be .Camping La Plage © 2010-2023